Пропускане към основното съдържание

Непослушните деца - причини и подходи за справяне


Решението на всеки проблем много често се крие в това да се вгледаме в себе си. Това правило важи и когато говорим за нашите деца. Преди да се "хванем за главата", че не знаем какво да правим нашето непослушно дете, нека първо да си отговорим на следните няколко въпроса.


С ръка на сърцето да погледнем как изглежда нашето ежедневие?

Дайте си време да отговорите на въпросите, бъдете честни и самокритични. Резултати са важни само за Вас и Вашето дете. Допитайте се до Вашия партньор или партньорка, може би дори до роднини или близки приятели за това каква е атмосферата вкъщи.
                                                                                                                                   ДА           НЕ
Често ли действията се развиват бурно при вас?


Атмосферата вкъщи е по-скоро шумна и неспокойна отколкото тиха и спокойна?


Водите по-скоро един спонтанен отколкото регулиран начин на живот?


Минава ли вашият ден и съответно седмица често без строго планиран ритъм?


Отбягвате ли във вашето ежедневие строго регламентирания график и често повтарящи се действия? 


Липсват ли във вашето семейство собствени ритуали, с които да определяте как да минава съответния ден, седмица или година?


Има ли вашето дете наскоро родено братче или сестриче?


Натоварват ли семейството ви проблеми като безработица, болест, смърт, раздяла или развод?


Трябва ли вашето дете да се справя с големи промени като преместване в ново жилище, започване на детска градина или училище, приемане на нов член в семейството?


Случва ли се често вашето дете да бъде прекъсвано докато си играе или майстори нещо?


Липсва ли му самостоятелен кът, където да може да бъде само за момент?


Трябва ли вашето дете да преодолява болести, алергии или страхове?


Случвало ли ви се е при възпитанието на вашето дете да игнорирате дадени постъпки в неговото поведение?


Често ли се случва с вашия/ата партньор/ка да не сте на едно мнение при възпитанието на детето ви?


Работят ли при вас вкъщи често или постоянно телевизор, радио, музикална уредба, компютър или видеоигра?




На колкото повече въпроси отговорите с “да”, толкова повече липсва най-вероятно във вашия дом спокойствие, уседналост, постоянство и редовност в изпълнение на домашните задължения. Възможно е поведението на вашето дете да е “вик за помощ” към вас, че то се нуждае от по-малко бързане и натоварване в ежедневието и от повече игра, движение и пространство за фантазиране.  

Ето и няколко лесни съвета, които биха могли да Ви помогнат да уравновесите забързаното си ежедневие, защото както всички знаем, понякога съвсем малки промени биха могли да окажат голямо влияние.

10 важни правила за ежедневието


  1. Постарайте се да създадете за детето един стабилен дневен режим. Всеки ден трябва да има повтарящи се задачи, които да дават ясна информация на детето, кога какво се случва. Дори и в празнични дни като Коледа или рожденни дни.
  1. Опростете ежедневието си. По-малко е повече, независимо дали става въпрос за играчки, телевизия или други дейности през свободното време.
  1. Създайте си ритуали. Закусвайте заедно или приказка за лека нощ, или разходка през почивните дни, ритуалите дават чувство за постоянство и защитеност.
  1. Отделете време за детето си. Това не значи, че трябва да сте до него постоянно, но когато се занимавате с вашето дете, бдете наистина при него, тялом и духом. Не се отнасяйте с мисли за задълженията ви на работното място или в домакинството. Важното е да се постараете да изградите една позитивна връзка с вашето дете. Не е важно толкова количеството, колкото качеството на времето прекарано с детето ви.
  1. Вършете ежедневните си задачи заедно с вашето дете например задачите в кухнята, градината, гаража. Дори и това да отнема повече време или да става по-трудно – децата учат много през това време.
  1. Давайте на детето си малки задачи, които то може да изпълни. Това му помага да преживее един малък успех, който да подкрепи неговата самоувереност.
  1. Говорете повече  един с друг, най-добре когато правите нещо заедно. Когато правите салата или поправяте колелото, думите някак си идват по-лесно.
  1. Планувайте заедно дейности, при които се движите повече заедно и някой път наистина можете да се налудувате. Състезание с колела или нощен преход, или друго състезание могат да бъдат много по-вълнуващи, отколкото някой лунапарк, където детето трябва да се забавлява без вас.
  1. Бъдете за вашето дете пример за подражание дори и в конфликтни ситуации. Караници се случват понякога в семейството. Би било добре, ако в такъв случай детето ви успее да изглади проблема и ви помири. Дайте му възможност то да усети как може да разреши даден проблем.

10.  Запасете се със спокойствие и търпение. Опитайте да виждате проблемите предварително и ги отбягвайте. Не се опитвайте да бъдете перфектни, такива перфектни семейства има само във филмите  по телевизията.

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Детето ми аутист ли е...?" - "Изгасете телевизора!"

Почти 10 години работя и консултирам родители под една или друга форма. За тези, които са се сблъсквали с моята личност, знаят, че от почти 5 години имам частна практика, където се стремя да осигуря достъпна информация относно етапите на развитие при децата, различни отклонения или подходи към отглеждане, възпитаване и образоване на деца. Но една тенденция в последно време ми направи особено силно впечатление и искам да споделя: В почти идентични ситуации (различават се само по това, кой ги е насочил да се обърнат към мен - учител, личен лекар или родителска загриженост) идват родители с един конкретен въпрос: "Детето ми аутист ли е...?" С огромна загриженост и притеснение, което се чете в очите им. Какво е общото между тях: наистина загрижени родители много интелигентни и разбрани хора с дечица около и малко преди да навършат 2 години И така като детски психолог веднага ще отговоря, че няма неподходящо време родителите да потърсят мнение на специалист за вси

Лятна бебешка ваканция!

Здравейте, приятели! Екипът на РадостИ се увеличи с още един член. Радвам се да Ви съобщя, че ни се роди момченце и ще имаме дълга лятна ваканция. Ще се видим отново на есен! :) Консултации само след предварително записан час на електронната поща: office@radostina-stoyanova.com  Ще се провеждат само в съботен ден след 7-ми юли.