Пропускане към основното съдържание

За малки


Основни тематики, с които се занимава "РадостИ" - Школа за емоционално развитие:  • Емоционални компетенции - Много е популярен термина "емоционална интелигентност". В зависимост от школата и теоретикът, развил своето виждане за емоционалната интелигентност, тя се определя по различен начин. В своята същност интелигентността е заложена по рождение и макар до известна степен да може да се развива, ние често я приемаме за даденост - "или я има, или я няма". Но причината аз да използвам "компетентност" е това, че компетентността е умение, което се учи, тренира и развива. Това е и нашата цел да обучим децата да са емоционално компетентни, а какво значи това: Да разпознават своите и чуждите емоции; да регулират интензивните, особено негативните, си емоции; да уважават и приемат чуждите емоции; развиване на чувство за емпатия; социално адекватни реакции, провокирани от своите и чуждите емоции.
  • Поведенчески отклонения - Още в ранна детска възраст могат да бъдат забелязани притеснителни признаци в поведението на детето, които да алармират родителите или специалистите, работещи с деца (учители, възпитатели и т.н), че има проблем в ежедневието на детето, който то съзнателно или несъзнателно изразява по този начин. Отделни признаци за това са именно непослушанието, агресията, липсата на внимание, хиперактивност, страх, паника, социална несигурност, нощни страхове и енурезис (изпускания) и други. Всяко едно от тези състояния ще разглеждаме подробно под формата на дискусии, тренинги и индивидуални консултации.
  • Сензорно-интегративни дисфункции - СИД характеризира проблеми свързани с възприемането и обработката на информация. Цялата заобикаляща ни информация бива приемана и обработвана от нас посредством сензорните ни канали (слух, зрение, обоняние, вкус, тактилност, проприоцептивност) и мозъка. Ако само брънка по веригата не функционира правилно и не предаде информацията или я отклони в грешна посока, води до малки или по-големи "странности" в поведението на децата, като липса на болка или свръхчувствителност към шум и допир. Предпочитания или отхвърляне на материи или предмети и много други. Сензорните занимания също ще са основна част от нашите занимания. 
  • Анти-стрес и отпускащи техники - В забързаното ни ежедневие, изпълнено с безкрайно много задачи и задължения, едно от основните умения за децата и за възрастните е възможността да могат да се успокояват в напрегнати ситуации или когато се чувстват преуморени и претрупани със задължения.

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Детето ми аутист ли е...?" - "Изгасете телевизора!"

Почти 10 години работя и консултирам родители под една или друга форма. За тези, които са се сблъсквали с моята личност, знаят, че от почти 5 години имам частна практика, където се стремя да осигуря достъпна информация относно етапите на развитие при децата, различни отклонения или подходи към отглеждане, възпитаване и образоване на деца. Но една тенденция в последно време ми направи особено силно впечатление и искам да споделя: В почти идентични ситуации (различават се само по това, кой ги е насочил да се обърнат към мен - учител, личен лекар или родителска загриженост) идват родители с един конкретен въпрос: "Детето ми аутист ли е...?" С огромна загриженост и притеснение, което се чете в очите им. Какво е общото между тях: наистина загрижени родители много интелигентни и разбрани хора с дечица около и малко преди да навършат 2 години И така като детски психолог веднага ще отговоря, че няма неподходящо време родителите да потърсят мнение на специалист за вси

Лятна бебешка ваканция!

Здравейте, приятели! Екипът на РадостИ се увеличи с още един член. Радвам се да Ви съобщя, че ни се роди момченце и ще имаме дълга лятна ваканция. Ще се видим отново на есен! :) Консултации само след предварително записан час на електронната поща: office@radostina-stoyanova.com  Ще се провеждат само в съботен ден след 7-ми юли.  

"Детският свят на емоциите" - психологически карти за емоционална компетентност

 Готови са!!!  Безкрайно съм щастлива, че мога най-официално да ви съобщя, че комплектът карти за емоционално развитие за деца в предучилищна възраст най-накрая е готов! Специализиран психологически комплект за работа с детските емоции, включващ 120 черно-бели карти. Картинките са специално подбрани и разделени в три смислови категории.   В първата част ще откриете лицеви изражения във вариант за момчета и момичета. Представени са шест базови емоции (радост, тъга, страх, гняв, любопитство и отвращение) и пет социални емоции (срам, вина, обида, учудване, задоволство ).  Във втората част акцентът е поставен върху позицията на тялото. Децата следва да могат да разпознаят поведенческата проява на дадена емоция в социален контекст. Третата част има за цел да подпомогне децата в разсъждаването и интерпретирането на различните емоциите и как те могат да бъдат различни за всеки, дори и когато се отнасят за една и съща ситуация.  За да станат игрите наистина забавни, можете да допълните комплек