Пропускане към основното съдържание

Кинезиология за деца - семинарно обучение за специалисти, работещи с деца


На 18.03.2017г. в София в Радости - Школа за емоционално развитие се организира специализиран семинар за професионалисти, работещи с деца в различни сфери. На семинара ще бъдат представени и онагледени различни упражнения и осигурени информационни материали за всички присъстващи.

Често в научната литература срещаме термини като фина и груба моторика, кръстосани движения, билатерални упражнения, екзекутивни функции, неврологична пластичност, сензо-моторни нарушения, първични рефлекси, как обаче всички те се свързват с емоционалния и поведенчески репертоар на детето и защо е важно специалистите, работещи с деца, в това число: педагози, логопеди, психолози, специални педагози и др., да имат основни познания от двигателните програми, приложими при работата им с децата, ще бъде акцентът на настоящия семинар.  Още...През 2012 година по проектна дейност към Община Варна Фондация "Децата на бъдещето" - Център за креативно обучение по практическа педагогика и приложна психология разработи методика за работа с деца на базата на различни двигателни модели. 

КИНЕЗИОЛОГИЯ ЗА ДЕЦА


- Педагогическа кинезиология – възпитателна; За ранното детство е превантивна и рехабилитационна. Включва различни възрастово-диференцирани двигателни и сензорни модели. Проследява наличието и отшумяването на примитивните рефлекси. Съдейства за пробуждане и развитие на потенциалните възможности и адаптиране към света;за развитие на сензорика, движения и моторика.

- Образователна кинезиология – психически процеси, учене и поведенчески репертоар; Включва разпознаване на учебни блокажи, коригирането и премахването им, упражняване и поддържане на баланс между тялото и мозъка. Прилага се при стрес, учебни блокажи (трудности в четене, писане, математика), трудна социална адаптация и различни състояние и нарушения в развитието на децата. Хармонизира силата на жизнената енергия (мотора на живота) на различни нива – физическо, психическо, емоционално и ментално.

Практическите модели от кинезиологията за деца са както рекреативни и холистични техники, така също и рехабилитационни и терапевтични за прилагане от специалисти и учители.

Програмата за обучението е авторска разработена от екипа на Фондация „Децата на бъдещето” - Център за креативно обучение по практическа педагогика и приложна психология. Апробирана е с различни акценти за различните възрасти от 0 до 10 години в рамките на проектна дейност. Интепретирани са разлчни двигателни практики и онагледена с печатни материали: методики, табла, карти, тестове и др. Водещ ще бъде Мая Христова, педагог с дългогодишен опит, автор на множество помагала за предучилищна възраст и вече 10 години обучител към Фондация "Децата на бъдещето", а по настоящем и председател на управителния съвет. Домакин на събитието в София е "РадостИ - Школа за емоционално развитие" с управител Радостина Стоянова, детски клиничен психолог с основна дейност превенция и интервенция на емоционални и поведенчески отклонения.

Семинарът ще има теоретична и практическа част, за да можем да онагледим различни движения Ви препоръчваме удобно облекло и обувки.
Присъстващите ще получат сертификат за участие и множество информационни материали.

За кого: Професионалисти, работещи с деца, до 10 участника.

Кога: 18.03.2017г. от 09:30 до 17ч.

Къде: София, ж.к. Младост 1, бл. 16А, РадостИ - Школа за емоционално развитие

Цена: 55лв, за ранно записване до 10.03.2017г., 75лв при заплащане на място в деня на обучението.

Записване: Само след изпратен е-mail със заявка за участие на адрес office@childrenofthefuture-bg.org, ще получите отговор в рамките на 2 работни дни с потвърждение и банкови данни за превод на таксата.


Към фейсбук събитието


ПРОГРАМА
 семинарно обучение за специалисти на тема
КИНЕЗИОЛОГИЯ ЗА ДЕЦА
18 март 2017г.

09.30 - 10.00ч. - Регистрация и представяне на водещите и участниците, програмата и материалите.

10.00 - 12.30ч - Теоритично въведение в кинезиологията за деца – възпитателна и образователна.

12.30 - 13.00ч. – Обедна почивка.

13.00 - 14.00ч. - Практически /двигателни, мисловни и поведенчески / модели от кинезиологията за деца. Игрово мотивиране на сензорика и моторика в ранна детска възраст.

14.00 - 15.00ч. - Образователна кинезиология – психически процеси, учене и поведенчески репертоар. Кога и как се прилага?

15.00 - 16.00ч. - Еволюционна педагогика. Практически двигателни модели, разработени през последните двадесет години в различни научни институти. Презентирането им и практико-приложими демонстрации. 

16.00 - 17.00ч. Дискусия. Свободно време за въпроси, мнения и при възможност коментиране на конкретни случаи от практиката на участниците.


Фондация "Децата на бъдещето" и издателска къща "Мая Христова", разполагат с голям обем от материали, които могат да бъдат допълнително закупени. При направена предварителна заявка, ще можете да ги получите по време на обучението или при поръчка на място ще бъдат в последствие изпратени по куриер за сметка на купувача. 
Цветни материали и комплекти са с допълнително заплащане:
1. Комплект „Азбука на оцеляването” (включва : -методика, 4 табла, два вида карти и карти за игри с пръсти) - 35лв.
2.Табла с упражнения от кинезиологията -20 лв.
3.Образователни игри за развитие на речта /карти/
- „Умните откриватели”- игра  за звукова култура на речта включва кратка методика и 62 карти – 15лв.
- „Умните разказвачи 1” -  образователна игра за граматически правилна реч включва  кратка методика и 32 карти – 12лв.
- „Умните разказвачи 2” – образователна игра за свързана реч включва кратка методика и 32 карти - 12лв. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Детето ми аутист ли е...?" - "Изгасете телевизора!"

Почти 10 години работя и консултирам родители под една или друга форма. За тези, които са се сблъсквали с моята личност, знаят, че от почти 5 години имам частна практика, където се стремя да осигуря достъпна информация относно етапите на развитие при децата, различни отклонения или подходи към отглеждане, възпитаване и образоване на деца. Но една тенденция в последно време ми направи особено силно впечатление и искам да споделя: В почти идентични ситуации (различават се само по това, кой ги е насочил да се обърнат към мен - учител, личен лекар или родителска загриженост) идват родители с един конкретен въпрос: "Детето ми аутист ли е...?" С огромна загриженост и притеснение, което се чете в очите им. Какво е общото между тях: наистина загрижени родители много интелигентни и разбрани хора с дечица около и малко преди да навършат 2 години И така като детски психолог веднага ще отговоря, че няма неподходящо време родителите да потърсят мнение на специалист за вси

Лятна бебешка ваканция!

Здравейте, приятели! Екипът на РадостИ се увеличи с още един член. Радвам се да Ви съобщя, че ни се роди момченце и ще имаме дълга лятна ваканция. Ще се видим отново на есен! :) Консултации само след предварително записан час на електронната поща: office@radostina-stoyanova.com  Ще се провеждат само в съботен ден след 7-ми юли.  

Непослушните деца - причини и подходи за справяне

Решението на всеки проблем много често се крие в това да се вгледаме в себе си. Това правило важи и когато говорим за нашите деца. Преди да се "хванем за главата", че не знаем какво да правим нашето непослушно дете, нека първо да си отговорим на следните няколко въпроса. С ръка на сърцето да погледнем как изглежда нашето ежедневие? Дайте си време да отговорите на въпросите, бъдете честни и самокритични. Резултати са важни само за Вас и Вашето дете. Допитайте се до Вашия партньор или партньорка, може би дори до роднини или близки приятели за това каква е атмосферата вкъщи.                                                                                                                                    ДА           НЕ Често ли действията се развиват бурно при вас? Атмосферата вкъщи е по-скоро шумна и неспокойна отколкото тиха и спокойна? Водите по-скоро един спонтанен отколкото регулиран начин на живот?