Детската рисунка

За тълкуването на детската рисунка може да се говори много, за това тя колко показателна е за душевността на детето, за неговия вътрешен свят и емоции. Но тук искам да обърна внимание на самото рисуване. 


Експериментирайте! Децата изпитват естествена нужда да рисуват, по този начин развиват умението си да боравят с инструменти, в случая с молив. Учат се как да хванат молива, как да го използват, избират си ръчичка, с която им е удобно да пишат и рисуват.

(Обърнете внимание, че до три годишна възраст децата използват и двете си ръце без конкретни предпочитания.) Учат се да разпознават и комбинират цветовете. Но моят съвет е, разнообразете рисуването! Използвайте различни начини на сътворите рисунка: моливи, пастели, тебешир, бои за рисуване с пръсти; различни повърхности - рисувайте върху лист хартия, картон, дъска, плат, стъкло и т.н. Всяка отделна техника позволява на децата да усетят различните повърхности, да контролират натиска и движенията си. Много можем да говорим за сензорно-моторните умения, които децата ще придобият по този начин, но ще оставим това за друга тема.


Забавлявайте се задно! Какво ще кажете за една рисунка с вашето дете върху стъклото на някой прозорец или балконската врата. Трябват ви само няколко цвята от боите за рисуване с пръсти, които са на водна основа и можете лесно да почистите от стъклото след това... :)  

Коментари