Пропускане към основното съдържание

Детската рисунка

За тълкуването на детската рисунка може да се говори много, за това тя колко показателна е за душевността на детето, за неговия вътрешен свят и емоции. Но тук искам да обърна внимание на самото рисуване. 


Експериментирайте! Децата изпитват естествена нужда да рисуват, по този начин развиват умението си да боравят с инструменти, в случая с молив. Учат се как да хванат молива, как да го използват, избират си ръчичка, с която им е удобно да пишат и рисуват.

(Обърнете внимание, че до три годишна възраст децата използват и двете си ръце без конкретни предпочитания.) Учат се да разпознават и комбинират цветовете. Но моят съвет е, разнообразете рисуването! Използвайте различни начини на сътворите рисунка: моливи, пастели, тебешир, бои за рисуване с пръсти; различни повърхности - рисувайте върху лист хартия, картон, дъска, плат, стъкло и т.н. Всяка отделна техника позволява на децата да усетят различните повърхности, да контролират натиска и движенията си. Много можем да говорим за сензорно-моторните умения, които децата ще придобият по този начин, но ще оставим това за друга тема.


Забавлявайте се задно! Какво ще кажете за една рисунка с вашето дете върху стъклото на някой прозорец или балконската врата. Трябват ви само няколко цвята от боите за рисуване с пръсти, които са на водна основа и можете лесно да почистите от стъклото след това... :)  

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Детето ми аутист ли е...?" - "Изгасете телевизора!"

Почти 10 години работя и консултирам родители под една или друга форма. За тези, които са се сблъсквали с моята личност, знаят, че от почти 5 години имам частна практика, където се стремя да осигуря достъпна информация относно етапите на развитие при децата, различни отклонения или подходи към отглеждане, възпитаване и образоване на деца. Но една тенденция в последно време ми направи особено силно впечатление и искам да споделя: В почти идентични ситуации (различават се само по това, кой ги е насочил да се обърнат към мен - учител, личен лекар или родителска загриженост) идват родители с един конкретен въпрос: "Детето ми аутист ли е...?" С огромна загриженост и притеснение, което се чете в очите им. Какво е общото между тях: наистина загрижени родители много интелигентни и разбрани хора с дечица около и малко преди да навършат 2 години И така като детски психолог веднага ще отговоря, че няма неподходящо време родителите да потърсят мнение на специалист за вси

Лятна бебешка ваканция!

Здравейте, приятели! Екипът на РадостИ се увеличи с още един член. Радвам се да Ви съобщя, че ни се роди момченце и ще имаме дълга лятна ваканция. Ще се видим отново на есен! :) Консултации само след предварително записан час на електронната поща: office@radostina-stoyanova.com  Ще се провеждат само в съботен ден след 7-ми юли.  

"Детският свят на емоциите" - психологически карти за емоционална компетентност

 Готови са!!!  Безкрайно съм щастлива, че мога най-официално да ви съобщя, че комплектът карти за емоционално развитие за деца в предучилищна възраст най-накрая е готов! Специализиран психологически комплект за работа с детските емоции, включващ 120 черно-бели карти. Картинките са специално подбрани и разделени в три смислови категории.   В първата част ще откриете лицеви изражения във вариант за момчета и момичета. Представени са шест базови емоции (радост, тъга, страх, гняв, любопитство и отвращение) и пет социални емоции (срам, вина, обида, учудване, задоволство ).  Във втората част акцентът е поставен върху позицията на тялото. Децата следва да могат да разпознаят поведенческата проява на дадена емоция в социален контекст. Третата част има за цел да подпомогне децата в разсъждаването и интерпретирането на различните емоциите и как те могат да бъдат различни за всеки, дори и когато се отнасят за една и съща ситуация.  За да станат игрите наистина забавни, можете да допълните комплек