Пропускане към основното съдържание

Детската рисунка

За тълкуването на детската рисунка може да се говори много, за това тя колко показателна е за душевността на детето, за неговия вътрешен свят и емоции. Но тук искам да обърна внимание на самото рисуване. 


Експериментирайте! Децата изпитват естествена нужда да рисуват, по този начин развиват умението си да боравят с инструменти, в случая с молив. Учат се как да хванат молива, как да го използват, избират си ръчичка, с която им е удобно да пишат и рисуват.

(Обърнете внимание, че до три годишна възраст децата използват и двете си ръце без конкретни предпочитания.) Учат се да разпознават и комбинират цветовете. Но моят съвет е, разнообразете рисуването! Използвайте различни начини на сътворите рисунка: моливи, пастели, тебешир, бои за рисуване с пръсти; различни повърхности - рисувайте върху лист хартия, картон, дъска, плат, стъкло и т.н. Всяка отделна техника позволява на децата да усетят различните повърхности, да контролират натиска и движенията си. Много можем да говорим за сензорно-моторните умения, които децата ще придобият по този начин, но ще оставим това за друга тема.


Забавлявайте се задно! Какво ще кажете за една рисунка с вашето дете върху стъклото на някой прозорец или балконската врата. Трябват ви само няколко цвята от боите за рисуване с пръсти, които са на водна основа и можете лесно да почистите от стъклото след това... :)  

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Детето ми аутист ли е...?" - "Изгасете телевизора!"

Почти 10 години работя и консултирам родители под една или друга форма. За тези, които са се сблъсквали с моята личност, знаят, че от почти 5 години имам частна практика, където се стремя да осигуря достъпна информация относно етапите на развитие при децата, различни отклонения или подходи към отглеждане, възпитаване и образоване на деца. Но една тенденция в последно време ми направи особено силно впечатление и искам да споделя: В почти идентични ситуации (различават се само по това, кой ги е насочил да се обърнат към мен - учител, личен лекар или родителска загриженост) идват родители с един конкретен въпрос: "Детето ми аутист ли е...?" С огромна загриженост и притеснение, което се чете в очите им. Какво е общото между тях: наистина загрижени родители много интелигентни и разбрани хора с дечица около и малко преди да навършат 2 години И така като детски психолог веднага ще отговоря, че няма неподходящо време родителите да потърсят мнение на специалист за вси

Лятна бебешка ваканция!

Здравейте, приятели! Екипът на РадостИ се увеличи с още един член. Радвам се да Ви съобщя, че ни се роди момченце и ще имаме дълга лятна ваканция. Ще се видим отново на есен! :) Консултации само след предварително записан час на електронната поща: office@radostina-stoyanova.com  Ще се провеждат само в съботен ден след 7-ми юли.  

Непослушните деца - причини и подходи за справяне

Решението на всеки проблем много често се крие в това да се вгледаме в себе си. Това правило важи и когато говорим за нашите деца. Преди да се "хванем за главата", че не знаем какво да правим нашето непослушно дете, нека първо да си отговорим на следните няколко въпроса. С ръка на сърцето да погледнем как изглежда нашето ежедневие? Дайте си време да отговорите на въпросите, бъдете честни и самокритични. Резултати са важни само за Вас и Вашето дете. Допитайте се до Вашия партньор или партньорка, може би дори до роднини или близки приятели за това каква е атмосферата вкъщи.                                                                                                                                    ДА           НЕ Често ли действията се развиват бурно при вас? Атмосферата вкъщи е по-скоро шумна и неспокойна отколкото тиха и спокойна? Водите по-скоро един спонтанен отколкото регулиран начин на живот?