Левият или десният мозък? Това е въпросът!

Цитатът е взет от Фейсбук от профила на Психология и психотерапия:

"ЗА КАКВО ОТГОВАРЯТ ЛЯВАТА И ДЯСНАТА ПОЛОВИНА НА МОЗЪКА?


Човешкият мозък е сложна и взаимосвързана система, най-голямата и функционално важна част на централната нервна система. Неговите функции включват обработка на сензорната информация, постъпваща от сетивните органи, планиране, вземане на решения, координация, управление на движенията, положителните и отрицателни емоции, внимание, памет. Висшата функция, изпълнявана от мозъка на човека е мисленето.
Основна сфера на специализация на лявото полукълбо е логическото мислене, и до неотдавна лекарите смятаха това полукълбо за доминиращо. Реално обаче то доминира само при изпълнение на следните функции: 

Езиковите способности:
Лявото полукълбо контролира речта, способностите за четене и писане, запомня факти, имена, дати и тяхното записване. 

Аналитичното мислене:
Лявото полукълбо отговаря за логиката и анализа. Именно то анализира всички факти. Числата и математическите символи също се разпознават с лявото полукълбо. 

Буквалното разбиране на думите: 
Лявото полукълбо е способно да разбира само буквалния смисъл на думите. 

Последователната обработка на информацията:
Информацията се обработва от лявото полукълбо последователно по етапи. 

Математическите способности: 
Числа и символи също се разпознават чрез лявото полукълбо. Логическият аналитичен подход, който е необходим за решаването на математическите проблеми, също е продукт на работата на лявото полукълбо. 

Контрол на движенията на дясната половина на тялото:
Когато повдигате дясната си ръка, това означава, че от лявото полукълбо е постъпила команда да я вдигнете.

Основна сфера на специализация на дясното полукълбо е интуицията. Като правило не го смятат за доминиращо. То отговаря за изпълнението на следните функции:

Обработка на невербалната информация:
Дясното полукълбо се специализира в обработката на информация, която се изразява не с думи, а със символи и образи. 

Пространствена ориентация: 
Дясното полукълбо отговаря за възприятието на месторазположението и пространствената ориентация като цяло. Именно благодарение на дясното полукълбо можем да се ориентираме в местност и да съставяме мозаечни картинки главоблъсканици.

Музикалност:
Музикалните способности, както и способността да възприемаме музиката зависят от дясното полукълбо, макар между впрочем, за музикалното образование отговаря лявото полукълбо. 

Метафори: 
С помощта на дясното полукълбо ние разбираме метафори и резултатите от работата на чуждото въображение. Благодарение на него разбираме онова, което чуваме или четем. Например, ако някой ни каже: "Стоя на опашка...", то точно дясното полукълбо ще разбере какво точно е искал да каже този човек.

Въображение: 
Дясното полукълбо ни дава възможност да мечтаем и фантазираме. С негова помощ можем да съчиняваме различни истории. И въпроси от рода на "А какво ще стане, ако..." също задава дясното полукълбо.

Художествените способности: 
Дясното полукълбо отговаря за способности в изобразителното изкуство. 

Емоции: 
Макар емоциите да не са продукт на функционирането на дясното полукълбо, то е свързано с тях много по-тясно, отколкото лявото полукълбо. 

Секс: 
За секса отговаря дясното полукълбо, ако разбира се не сте се вторачили прекалено в самата техника на процеса.

Мистика: 
За мистичното и религиозността отговаря дясното полукълбо. 

Мечти: 
Дясното полукълбо отговаря и за мечтите.

Паралелна обработка на информацията: Дясното полукълбо може да обработва много разнообразна информация. То е способно да разглежда проблема като цяло, без да прилага анализ. Дясното полукълбо също разпознава лицата и благодарение на него ние можем да възприемаме съвкупността от черти като едно цяло."Една снимка и текст, които ме провокираха още веднъж да наблегна на нещо важно при децата. В един от коментарите към нея, беше написано (без претенции за цитат) "Защо развиваме само левия мозък, след като има ляво- и дясномислещи деца?" Ето и отговора: Ние възрастните се опитваме да научим децата още от мънички да се справят сами, да бъдат съобразителни, да бъдат разумни, да се научат да четат и пишат. Със същата лекота обаче децата в тази възраст (около 3 години) могат да бъдат емоционално и духовно възпитавани, да разпознават емоции и да ги сравняват, оценяват и контролират, да се учат да оценяват и възпроизвеждат музика и изкуство. Пример за това е предпочитанията за използвана ръка. До три годишна възраст те като цяло нямат конкретни предпочитания коя ръчичка или краче да използват. И при положение, че ние много често развиваме у децата предимно логичната им страна, то не е трудно да се стигне до това те да предпочитат с времето да използват дясната си ръка. В тази възраст децата могат да се научат да използват и двете си ръце, и с двете да пишат или рисуват. Съответно да развиват и двете половини на мозъка си, а ние можем да им помогнем.


Опитайте и Вие заедно с децата, може да бъде много забавно! :)

Коментари

  1. Толкова е радостно да срещнеш млад човек, който се е посветил истински на призванието си...:) Поздравления, Ради!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Християна! Работата с деца ми доставя истинско удоволствие и съотвено правя всичко с голямо желание. Радвам се, че се вижда. :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар