Пропускане към основното съдържание

Имам право да знам за... психолозите!

Често не знаeм от къде да започнем, когато ни трябва психологическа помощ. Как да обясним на един тийнейджър за психолозите? И на какво имаме право.

Имам право да знам
Всеки може да потърси психолог, психотерапевт, психоаналитик или психиатър. Но ето къде е разликата:
  • психолог - специалист, завършил бакалавър и/или магистратура психология. Може да ви консултира, еднократно или няколко пъти. Препоръчително е да се обръщате за съвет към специалисти с ниво магистър. Има психолози с различни специализации: педагогическа психология, организационна психология, криминална психология, психология на развитието и други. Можете да изберете кой специалист ще отговори най-точно на вашите нужди.
  • психотерапевт - специалист, най-често завършил психология, който допълнително е завършил терапевтичен курс в определена школа и има правоспособност да извършва терапевтична дейност. Има различни школи по психотерапия - психоаналитична, когнитивно-поведенческа, позитивна, гещалт-терапия, хипнотерапия и други. Важно е методите на психотерапевта да отговаря на вашите разбирания и нужди, за да могат адекватно да разрешат поставения проблем.
  • психоаналитик - психотерапевт, специализирал в психоаналитично направление. Там също има различни школи, така че можете предварително да попитате с какви методи работи.
  • психиатър - лекар, завършил медицина и специализирал психиатрия, за посещение при психиатър можете да поискате направление от личния си лекар.

Имам право да видя
Независимо какъв специалист изберете имате право да видите удостоверенията му за завършена специализация. Често много хора претендират да могат да ви дадат съвет в дадена област, няма нищо лошо в това да се уверите, че те наистина са специалисти.

Според българското законодателство само психиатър, невролог или педиатър може да постави диагноза.  Което поставя някои въпроси, като например, дали общите познания на лекарите в някои области, свързани с детското психично здраве, са достатъчни, за да поставят адекватна диагноза.  В други европейски страни психолозите имат право да  поставят диагноза след съответната диагностика, но в някои отношения и самото обучение по психология се различава от българското.

Лекарства могат да ви предпишат само и единствено психиатри, което ще рече само специалист с медицинско образование. Използването на медикаменти трябва да бъде при строг контрол и само, ако употребата им е наложителна за терапевтичния процес.

Имам право да питам
Имате право да питате предварително за всяка една част от консултативния или терапевтичния процес, имате право да знаете какво предстои и какво да  очаквате.

При деца под 18 години е задължително знанието и съгласието на родител. Особено при консултация на тинейджъри, присъствието на родител по време на консултацията или терапията може да не е задължително или дори да не е желателно от страна на детето, но знанието на родителя за това какво се дискутира и какви методи ще използва специалистът, е задължително.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Лятна бебешка ваканция!

Здравейте, приятели! Екипът на РадостИ се увеличи с още един член. Радвам се да Ви съобщя, че ни се роди момченце и ще имаме дълга лятна ваканция. Ще се видим отново на есен! :) Консултации само след предварително записан час на електронната поща: office@radostina-stoyanova.com  Ще се провеждат само в съботен ден след 7-ми юли.  

"Детето ми аутист ли е...?" - "Изгасете телевизора!"

Почти 10 години работя и консултирам родители под една или друга форма. За тези, които са се сблъсквали с моята личност, знаят, че от почти 5 години имам частна практика, където се стремя да осигуря достъпна информация относно етапите на развитие при децата, различни отклонения или подходи към отглеждане, възпитаване и образоване на деца. Но една тенденция в последно време ми направи особено силно впечатление и искам да споделя: В почти идентични ситуации (различават се само по това, кой ги е насочил да се обърнат към мен - учител, личен лекар или родителска загриженост) идват родители с един конкретен въпрос: "Детето ми аутист ли е...?" С огромна загриженост и притеснение, което се чете в очите им. Какво е общото между тях: наистина загрижени родители много интелигентни и разбрани хора с дечица около и малко преди да навършат 2 години И така като детски психолог веднага ще отговоря, че няма неподходящо време родителите да потърсят мнение на специалист за вси

"Детският свят на емоциите" - психологически карти за емоционална компетентност

 Готови са!!!  Безкрайно съм щастлива, че мога най-официално да ви съобщя, че комплектът карти за емоционално развитие за деца в предучилищна възраст най-накрая е готов! Специализиран психологически комплект за работа с детските емоции, включващ 120 черно-бели карти. Картинките са специално подбрани и разделени в три смислови категории.   В първата част ще откриете лицеви изражения във вариант за момчета и момичета. Представени са шест базови емоции (радост, тъга, страх, гняв, любопитство и отвращение) и пет социални емоции (срам, вина, обида, учудване, задоволство ).  Във втората част акцентът е поставен върху позицията на тялото. Децата следва да могат да разпознаят поведенческата проява на дадена емоция в социален контекст. Третата част има за цел да подпомогне децата в разсъждаването и интерпретирането на различните емоциите и как те могат да бъдат различни за всеки, дори и когато се отнасят за една и съща ситуация.  За да станат игрите наистина забавни, можете да допълните комплек