Пропускане към основното съдържание

5 Начина да дадете глас на вашите деца

 1. Спрете да се движите и да правите каквото и да било, докато то ви говорят.

Когато оставите делата си и погледнете в очите им, вие давате знак, че техните мисли са важни за вас, независимо колко са тривиални нещата които ви казват. Това им дава основание и ги подканя, когато  порасне да води с вас по-сложни и задълбочени разговори.
*Ако ежедневието ви не позволява да спрете и да отделите пълното си внимание всеки път, когато децата имат нужда да говорят, то определете точно конкретно време, когато ще можете да го направите без  отклонения и условности. Може би това е времето, когато те си лягат или точно след училище и т.н.

2. Уважавайте техните думи и мисли.

 Може би ще им трябва време, за да изберат правилните думи, с които да изкажат мислите си. Това е нормално. Не е необходимо да довършвате изреченията им – те ще се справят. Може мнението да е абсолютно не на място, не е проблем, не е необходимо да ги коригирате постоянно. Когато им давате пространство да споделят това, което им е на сърце, вие им давате глас.

3. Оставете ги да се изкажат сами, винаги когато това е възможно.

Нека те сами си кажат каквото има на учителя, треньора, сервитьора или продавача в магазина. Нека практикуват повече, така ще се научат да говорят за собствените си желания, за да могат в един момент да защитят и отстояват себе си дори и в трудна ситуация.

4. Нека бъдат експерти по нещо.

В ежедневието ви със сигурност има дейност, в която детето има добри познания без значение дали това е да разпознаят марките на автомобилите, мястото ви на паркинга в търговския център, всяка песен по радиото или имената на всички деца на площадката. Нека да водят и да са лидери в дадена дейност, това им дава увереност в собствените им умения и мъдрост да се изкажат за неща, за които наистина имат знания.

5. Направете пауза преди да реагирате на тревожна информация.


Когато децата ви споделят тревожна дори шокираща информация или споделят, че са направили грешен избор, изчакайте 3 секунди и опитайте да отговорите така: „Благодаря, че ми споделяш това. Постъпваш правилно, че ми казваш.” Независимо от това колко сте ядосани и колко много искате да ги смъмрите точно в този момент, само една обвиняваща дума може да прекрати бъдещата доверена комуникация с вашето дете. „Благодаря, че ми доверяваш това.” – е ключ към бъдеща отворена дискусия и за двете страни. Спомнете си  това, на кого искате те да се доверяват и да споделят, когато са притеснени, уплашени или наранени. Ако този човек сте вие, то тогава съберете цялата благост, на която сте способни и говорете спокойно в проблемни ситуации.

#handsfreerevolution

Превод от публикациите на Rachel Macy Stafford

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Детето ми аутист ли е...?" - "Изгасете телевизора!"

Почти 10 години работя и консултирам родители под една или друга форма. За тези, които са се сблъсквали с моята личност, знаят, че от почти 5 години имам частна практика, където се стремя да осигуря достъпна информация относно етапите на развитие при децата, различни отклонения или подходи към отглеждане, възпитаване и образоване на деца. Но една тенденция в последно време ми направи особено силно впечатление и искам да споделя: В почти идентични ситуации (различават се само по това, кой ги е насочил да се обърнат към мен - учител, личен лекар или родителска загриженост) идват родители с един конкретен въпрос: "Детето ми аутист ли е...?" С огромна загриженост и притеснение, което се чете в очите им. Какво е общото между тях: наистина загрижени родители много интелигентни и разбрани хора с дечица около и малко преди да навършат 2 години И така като детски психолог веднага ще отговоря, че няма неподходящо време родителите да потърсят мнение на специалист за вси

Лятна бебешка ваканция!

Здравейте, приятели! Екипът на РадостИ се увеличи с още един член. Радвам се да Ви съобщя, че ни се роди момченце и ще имаме дълга лятна ваканция. Ще се видим отново на есен! :) Консултации само след предварително записан час на електронната поща: office@radostina-stoyanova.com  Ще се провеждат само в съботен ден след 7-ми юли.  

Непослушните деца - причини и подходи за справяне

Решението на всеки проблем много често се крие в това да се вгледаме в себе си. Това правило важи и когато говорим за нашите деца. Преди да се "хванем за главата", че не знаем какво да правим нашето непослушно дете, нека първо да си отговорим на следните няколко въпроса. С ръка на сърцето да погледнем как изглежда нашето ежедневие? Дайте си време да отговорите на въпросите, бъдете честни и самокритични. Резултати са важни само за Вас и Вашето дете. Допитайте се до Вашия партньор или партньорка, може би дори до роднини или близки приятели за това каква е атмосферата вкъщи.                                                                                                                                    ДА           НЕ Често ли действията се развиват бурно при вас? Атмосферата вкъщи е по-скоро шумна и неспокойна отколкото тиха и спокойна? Водите по-скоро един спонтанен отколкото регулиран начин на живот?