Пропускане към основното съдържание

Брейн Баланс

В последно време поради по-голяма медийна изява програмата "Брейн Баланс" придоби голяма популярност. Като част от Фондация "Децата на бъдещето" и аз споделям нашето общо становище относно програмата:
"Една от основните ни цели като неправителствена организация е да издирваме и споделяме информация относно съществуването на различни практики, които в отделни случаи могат да бъдат ефективни. Практики, които споделят общи похвати  (сензо-моторни методи, примитивни рефлекси, двигателни модели, поведенчески стратегии и прочие) и спецификите им, които биха могли с тяхната уникалност да постигнат по-добри резутати. Държим да отбележим, че в издирването и споделянето на различни програми се концентрираме върху такива елементи от тях, които могат да се използват с цел превенция и подкрепа от най-ранна детска възраст и приложимост в общия процес на обгрижване, възпитание и образование на децата, така че да ги подпомогнем в цялостното им хармонично развитие.
Фондация „Децата на бъдещето“ се запозна с програмата на д-р Мелило „Брейн Баланс“ през 2015 година чрез родител, който потърси нашата помощ като специализиран екип три години по-рано. След като се върнаха от престой в Брейн Баланс Център в САЩ, ни разказаха за метода, който много ги е впечатлил и са постигнали добри резултати. Ние събрахме екип от специалисти и обсъдихме предимствата и ограничения на такъв тип програма в нашите условия. От една страна това е цялостен подход (сензорен, моторен, поведенчески и биохимичен) към дефицитно поведение в детска възраст, което следва да доведе до цялостно положително развитие. От друга страна до момента все още няма категорични научни (статистически) доказателства за успешното му приложение като терапия.
Като лицензиран продукт и тази програма си има своите специфики и особености за прилагането ѝ, затова към днешна дата в България няма център или сертифицирани специалисти, които да работят с нея, включително във Фондацията. При нас можете да откриете информация, споделен опит и мнението на различни специалисти, с които работим, по отношение на програмата.
Важно!  Съветваме всеки родител преди да предприеме стъпки за избиране на метод, с който да подкрепи своето дете, да потърси цялостна информация относно безопасността подхода, съобразеността му със съответния проблем, сертификацията на специалистите, които го прилагат, и достоверността на отделни публикации в общественото пространство."

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Детето ми аутист ли е...?" - "Изгасете телевизора!"

Почти 10 години работя и консултирам родители под една или друга форма. За тези, които са се сблъсквали с моята личност, знаят, че от почти 5 години имам частна практика, където се стремя да осигуря достъпна информация относно етапите на развитие при децата, различни отклонения или подходи към отглеждане, възпитаване и образоване на деца. Но една тенденция в последно време ми направи особено силно впечатление и искам да споделя: В почти идентични ситуации (различават се само по това, кой ги е насочил да се обърнат към мен - учител, личен лекар или родителска загриженост) идват родители с един конкретен въпрос: "Детето ми аутист ли е...?" С огромна загриженост и притеснение, което се чете в очите им. Какво е общото между тях: наистина загрижени родители много интелигентни и разбрани хора с дечица около и малко преди да навършат 2 години И така като детски психолог веднага ще отговоря, че няма неподходящо време родителите да потърсят мнение на специалист за вси

Лятна бебешка ваканция!

Здравейте, приятели! Екипът на РадостИ се увеличи с още един член. Радвам се да Ви съобщя, че ни се роди момченце и ще имаме дълга лятна ваканция. Ще се видим отново на есен! :) Консултации само след предварително записан час на електронната поща: office@radostina-stoyanova.com  Ще се провеждат само в съботен ден след 7-ми юли.  

Непослушните деца - причини и подходи за справяне

Решението на всеки проблем много често се крие в това да се вгледаме в себе си. Това правило важи и когато говорим за нашите деца. Преди да се "хванем за главата", че не знаем какво да правим нашето непослушно дете, нека първо да си отговорим на следните няколко въпроса. С ръка на сърцето да погледнем как изглежда нашето ежедневие? Дайте си време да отговорите на въпросите, бъдете честни и самокритични. Резултати са важни само за Вас и Вашето дете. Допитайте се до Вашия партньор или партньорка, може би дори до роднини или близки приятели за това каква е атмосферата вкъщи.                                                                                                                                    ДА           НЕ Често ли действията се развиват бурно при вас? Атмосферата вкъщи е по-скоро шумна и неспокойна отколкото тиха и спокойна? Водите по-скоро един спонтанен отколкото регулиран начин на живот?