Пропускане към основното съдържание

Брейн Баланс

В последно време поради по-голяма медийна изява програмата "Брейн Баланс" придоби голяма популярност. Като част от Фондация "Децата на бъдещето" и аз споделям нашето общо становище относно програмата:
"Една от основните ни цели като неправителствена организация е да издирваме и споделяме информация относно съществуването на различни практики, които в отделни случаи могат да бъдат ефективни. Практики, които споделят общи похвати  (сензо-моторни методи, примитивни рефлекси, двигателни модели, поведенчески стратегии и прочие) и спецификите им, които биха могли с тяхната уникалност да постигнат по-добри резутати. Държим да отбележим, че в издирването и споделянето на различни програми се концентрираме върху такива елементи от тях, които могат да се използват с цел превенция и подкрепа от най-ранна детска възраст и приложимост в общия процес на обгрижване, възпитание и образование на децата, така че да ги подпомогнем в цялостното им хармонично развитие.
Фондация „Децата на бъдещето“ се запозна с програмата на д-р Мелило „Брейн Баланс“ през 2015 година чрез родител, който потърси нашата помощ като специализиран екип три години по-рано. След като се върнаха от престой в Брейн Баланс Център в САЩ, ни разказаха за метода, който много ги е впечатлил и са постигнали добри резултати. Ние събрахме екип от специалисти и обсъдихме предимствата и ограничения на такъв тип програма в нашите условия. От една страна това е цялостен подход (сензорен, моторен, поведенчески и биохимичен) към дефицитно поведение в детска възраст, което следва да доведе до цялостно положително развитие. От друга страна до момента все още няма категорични научни (статистически) доказателства за успешното му приложение като терапия.
Като лицензиран продукт и тази програма си има своите специфики и особености за прилагането ѝ, затова към днешна дата в България няма център или сертифицирани специалисти, които да работят с нея, включително във Фондацията. При нас можете да откриете информация, споделен опит и мнението на различни специалисти, с които работим, по отношение на програмата.
Важно!  Съветваме всеки родител преди да предприеме стъпки за избиране на метод, с който да подкрепи своето дете, да потърси цялостна информация относно безопасността подхода, съобразеността му със съответния проблем, сертификацията на специалистите, които го прилагат, и достоверността на отделни публикации в общественото пространство."

Коментари

Популярни публикации от този блог

Лятна бебешка ваканция!

Здравейте, приятели! Екипът на РадостИ се увеличи с още един член. Радвам се да Ви съобщя, че ни се роди момченце и ще имаме дълга лятна ваканция. Ще се видим отново на есен! :) Консултации само след предварително записан час на електронната поща: office@radostina-stoyanova.com  Ще се провеждат само в съботен ден след 7-ми юли.  

"Детето ми аутист ли е...?" - "Изгасете телевизора!"

Почти 10 години работя и консултирам родители под една или друга форма. За тези, които са се сблъсквали с моята личност, знаят, че от почти 5 години имам частна практика, където се стремя да осигуря достъпна информация относно етапите на развитие при децата, различни отклонения или подходи към отглеждане, възпитаване и образоване на деца. Но една тенденция в последно време ми направи особено силно впечатление и искам да споделя: В почти идентични ситуации (различават се само по това, кой ги е насочил да се обърнат към мен - учител, личен лекар или родителска загриженост) идват родители с един конкретен въпрос: "Детето ми аутист ли е...?" С огромна загриженост и притеснение, което се чете в очите им. Какво е общото между тях: наистина загрижени родители много интелигентни и разбрани хора с дечица около и малко преди да навършат 2 години И така като детски психолог веднага ще отговоря, че няма неподходящо време родителите да потърсят мнение на специалист за вси

"Детският свят на емоциите" - психологически карти за емоционална компетентност

 Готови са!!!  Безкрайно съм щастлива, че мога най-официално да ви съобщя, че комплектът карти за емоционално развитие за деца в предучилищна възраст най-накрая е готов! Специализиран психологически комплект за работа с детските емоции, включващ 120 черно-бели карти. Картинките са специално подбрани и разделени в три смислови категории.   В първата част ще откриете лицеви изражения във вариант за момчета и момичета. Представени са шест базови емоции (радост, тъга, страх, гняв, любопитство и отвращение) и пет социални емоции (срам, вина, обида, учудване, задоволство ).  Във втората част акцентът е поставен върху позицията на тялото. Децата следва да могат да разпознаят поведенческата проява на дадена емоция в социален контекст. Третата част има за цел да подпомогне децата в разсъждаването и интерпретирането на различните емоциите и как те могат да бъдат различни за всеки, дори и когато се отнасят за една и съща ситуация.  За да станат игрите наистина забавни, можете да допълните комплек